Bekijk deze nieuwsbrief online
 

NIEUWS

APRIL 2020

Vreemde tijden

Hopelijk bereikt deze nieuwsbrief u in goede gezondheid. Het zijn vreemde tijden, ook voor de werknemers van de KB. De leeszalen zijn gesloten en alle collega’s werken nu thuis. Gelukkig kunnen we vanaf daar veel werk verzetten voor de DBNL en zijn er ook deze maand veel nieuwe titels in de DBNL gekomen. We hopen met dit digitale leesvoer uw dagen binnenshuis een beetje op te vrolijken. Hoe dan ook wensen wij u veel gezondheid en leesplezier toe.

Digitaliseringsproces DBNL

Voor degenen die nieuwsgierig zijn over ons digitaliseringsproces is in dit filmpje te zien hoe van een papieren boek uiteindelijk een digitaal bestand wordt gemaakt.

Oproep: wat is uw digitaliseringsverzoek?

Dankzij digitaliseringsverzoeken van onze lezers zijn er veel bijzondere titels in de DBNL opgenomen. Een paar werken die naar aanleiding van uw suggesties op de website van de DBNL staan, zijn Het nut der tegenspoeden van Lucretia Wilhelmina van Merken, De hele Bibelebontse Berg, en de Professorenbijbel. Heeft u ook een tip voor een mooi boek of tijdschrift dat absoluut in de DBNL thuishoort? Kijk hier voor meer informatie.

 

Nieuwe titels van april

Deze maand in de DBNL veel spanning in de vorm van een aantal detectives en strijdende ridders in een Middelnederlands volksboek. Daarnaast Julius Vuylsteke’s Zwijgende liefde, werken van Urbain van de Voorde en nieuwe jaargangen van zowel OSO als Elsevier.

> Lees meer

 

Parels uit de DBNL

Meneer Visser’s hellevaart van Simon Vestdijk vertelt over een dag in het leven van de sadistische meneer Visser. In dit modernistische verhaal combineert Vestdijk humoristische scènes met angstaanjagende taferelen, en maakt hiermee 80 jaar na publicatie nog steeds veel indruk.

> Lees meer

 

Algemeen Letterkundig Lexicon: humoreske

Maandelijks richten we de schijnwerpers op één van de ruim 4.500 lemmata uit het Algemeen Letterkundig Lexicon. Deze maand is dat humoreske.

> Lees meer

 

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. De collectie representeert het hele Nederlandse taalgebied en komt tot stand door een samenwerking tussen de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. De website wordt jaarlijks zo’n vier miljoen keer geraadpleegd.

U kunt zich hier aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief

©KB