Bekijk deze nieuwsbrief online
 

NIEUWS

SEPTEMBER 2019

Aankondiging: romans Vestdijk op DBNL

Op 17 oktober 2019 komen twaalf romans van de schrijver-arts Simon Vestdijk online beschikbaar in de DBNL. Hiermee worden deze titels, die al sinds 2010 niet meer in de boekhandel verkrijgbaar zijn, toegankelijk voor onderwijs en onderzoek. Het gaat onder meer om de historische romans Aktaion onder de sterren (1941) en Het proces van Meester Eckhart (1969).

De erven Vestdijk waren nauw betrokken bij de selectie. Zij droegen ook eerder al bij aan de DBNL door diverse teksten van Simon Vestdijk beschikbaar te stellen voor digitalisering. Zo werden in 2007 de essaybundels De Poolse ruiter (1946) en De glanzende kiemcel (1950) opgenomen in de selectie van 1.000 sleutelteksten over de Nederlandse cultuurgeschiedenis op DBNL.

In april 2020 volgen nog zeventien romans van Vestdijk, een van de belangrijkste Nederlandse auteurs van de twintigste eeuw.

Voor uw agenda: DBNL-dag op 8 november

Op vrijdag 8 november 2019 vindt de allereerste DBNL-dag plaats bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Op deze informatieve middag krijgt u als gebruiker een kijkje achter de schermen bij DBNL, kunt u vragen stellen aan DBNL-medewerkers en samen met ons een taartje eten ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum. Meer informatie volgt.

 

Nieuwe titels van september

Een van de eerste Nederlandse leerboeken over zang- en spraaktechnieken, de Afrikaanse vertaling van Genesis, de laatste jaargangen van Literatuur zonder Leeftijd, werk van Virginie Loveling en een artikel over dominant vergadergedrag: er staan weer mooie nieuwe werken online.

> Lees meer

 

De schatkamer van... Wim Daniëls

In dit jubileumjaar vertellen bekende DBNL-gebruikers over een schat die zij gevonden hebben in de DBNL. Deze maand schrijver en spreker Wim Daniëls, die in de DBNL eindelijk informatie vond over zijn zestiende-eeuwse dorpsgenoot Aernout van Eyndhouts.

> Lees meer

 

Parels uit de DBNL

In de roman Houtekiet van de Vlaamse schrijver Gerard Walschap legt hoofdpersoon Jan Houtekiet samen met zijn Lien de eerste stenen voor een nieuwe samenleving. Merkwaardig en verderfelijk, vond de katholieke Boekengids. Verboden literatuur, zei de kerk dan ook.

> Lees meer

 

Een gedicht belicht

‘Een vreemde boomgaard is dat
waar appelplukkers werken
die al klimmend niets plukken!’


Benno Barnard over ‘Slechte knechten’ van H.H. ter Balkt

> Lees meer

 

Algemeen Letterkundig Lexicon: kitchen sink drama

Maandelijks richten we de schijnwerpers op één van de ruim 4.500 lemmata uit het Algemeen Letterkundig Lexicon. Deze maand is dat kitchen sink drama.

> Lees meer

 

De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) is een digitale collectie van teksten die behoren tot de Nederlandse letterkunde, taalkunde en cultuurgeschiedenis van de vroegste tijd tot heden. De collectie representeert het hele Nederlandse taalgebied en komt tot stand door een samenwerking tussen de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. De website wordt jaarlijks zo’n vier miljoen keer geraadpleegd.

U kunt zich hier aan- of afmelden voor deze nieuwsbrief

©KB